jantung

Mencegah SERANGAN JANTUNG Dengan 3 Bahan Semula Jadi

sakit jantung

Serangan jantung boleh terjadi bila-bila masa sahaja. Serangan jantung terjadi ketika terdapat sumbatan pada pembuluh darah jantung sehingga jantung kekurangan oksigen dan tidak dapat bekerja dengan baik. Jika hal tersebut terjadi, maka jantung akan memberi tindakbalas rasa ngilu yang luar biasa, serta peredaran darah ke seluruh tubuh dapat berhenti seketika. Jika ini terjadi maka risiko sakit jantung dan kematian akan meningkat.

cara menurunkan kolesterol

Gaya hidup yang tidak sihat, ditambah stress yang tidak dapat dikawal dengan baik, mampu  meningkatkan risiko serangan jantung. Itu sebabnya, tidak hanya mereka yang berusia tua, yang golongan produktif pun berisiko untuk terkena  serangan jantung. 

Selain itu, faktor yang menyumbang penyakit sakit jantung (kardiovaskular) adalah kurangnya aktiviti fizik, merokok dan pengambilan alkohol. Akibat daripada faktor ini, bacaan tekanan darah, kadar glukosa dan kadar lemak dalam darah akan meningkat. Peningkatan berat badan atau obesiti juga mengganggu pengaliran darah dan justeru mengakibatkan serangan jantung.

Mencegah Serangan Jantung :

 1. Jalani gaya hidup sihat
 2. Menjaga piramid makanan
 3. Bersukan seperti joging, yoga, badminton
 4. Menghindari merokok dan alcohol
 5. Mengawal stress dengan betul
 6. Dapatkan rehat yang cukup
 7. Membuat pemeriksaan berkala ( periksaan tekanan darah, kandungan gula dalam darah dan kolestrol )

Gejala-gejala yang dirasakan jika mengalami penyakit jantung koroner rasa sakit atau ngilu di dada di mana kebanyakan orang menyangka itu hanya sebagai gangguan pencernaan. Selain itu, gejala lain ialah terasa tertekan di tengah dada selama 30 saat sampai 5 minit. Kita juga terasa sejuk, berdebar-debar, kepala seperti pening, dan merasa mahu pengsan. Gejala ini tidak selalu terjadi. Tanda lain adalah nafas menjadi tercungap-cungap terutama pada semasa bersukan.

Selama beberapa bulan sebelum serangan jantung biasanya pesakit yang alami penyakit jantung sering merasa sangat lelah. Jangan menganggap gejala ini disebabkan oleh kurang tidur dan stress akibat pekerjaan.

Rasa ngilu atau rasa ditekan di dada, memberikan tanda kepada sesetengah daripada mereka yang menderita serangan jantung. Beberapa orang mengalami nafas tidak cukup atau kelelahan dan perasaan lemah badan sebagai tandanya, menunjukkan bahawa jantung tidak mendapat oksigen yang cukup kerana penyumbatan salur darah.

Kebiasaan pesakit yang alami serangan jantung beberapa hari, seseorang akan mengalami kekejangan otot secara tiba-tiba di dada. Ini merupakan serangan kecil atau serangan jantung yang ringan. Serangan jantung ringan umumnya terjadi sebelum serangan besar beberapa hari kemudian.

“Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu” dan “dua nikmat yang selalu dilalaikan iaitu masa sihat dan masa lapang”. Hargailah semasa ada, dan bukan hargai selepas kehilangan. For Good Health, Control Your Diet!!!!

jantung

Kebanyakkan resepi oleh Jerman dalam masakan terdapat gabungan 3 bahan semulajadi : lemon, bawang putih dan halia sangat bagus untuk kesihatan seseorang. Jika bahan-bahan ini digabungkan, kita akan menghasilkan impak yang maksimum.

Bawang putih merupakan bahan semulajadi yang bertindak sebagai antibakteria, antiseptic dan antiviral. Semua sumber yang terdapat dalam bawang putih segar (allicin), merupakan bahan bermanfaat untuk kesihatan. Tambahan pula, bawang putih kaya dengan vitamin C, B6, fiber dan keasidan. Sebagai antioksidan, bawang putih dapat memelihara kesihatan pusingan darah dan memperkukuh imuniti badan.

Halia telah digunakan sejak lebih dari 500 tahun sebagai perasa makanan dan ubat. Dalam Zaman Pertengahan (1000-1400), halia digunakan untuk mengubati wabak penyakit plague yang melanda benua Eropah. Kini halia digunakan mengubat selsema, sakit kepala, rahang saluran darah, arthritis sendi-sendi dan batuk.

Lemon sudah berkurun-kurun digunakan sebagai antibakteria, antivirus, penggalak kekebalan badan, mengurangkan berat badan, memulihkan penghadaman, dan membaikpulih kesihatan hati. Lemon mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. Vitamin C berperanan untuk mengekalkan kulit yang sihat serta mencegah penuaan dan melawan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit.

Jom Berubah!!!!!

“Mencegah itu lebih baik daripada mengubati”. Ramai yang pernah dengar ungkapan ini tapi berapa ramai yang betul-betul menghayati maksudnya??? Dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian. Dieting is the only game where you WIN when you LOSE. Betul tak???

Macam mana nak LOSE??? Hanya minum Jus Jiebee Healthy secara pengambilan 2 sudu pagi sebelum sarapan dan 2 sudu malam sebelum tidur. Pengambilan menggunakan sudu plastik bagi mengekalkan khasiat madu. Jus Jiebee fungsi utama dia untuk melancarkan salur darah yang tersumbat. Kalau kita tak merawat boleh menyebabkan kepada sakit jantung dan stroke secara mengejut. Jus Jiebee Healthy ini adalah produk yang menggabungkan 7 ramuan semulajadi :

 1. Madu
 2. Delima
 3. Cuka pati epal
 4. Halia
 5. Bawang putih
 6. Lemon
 7. Al-manna (Arabic gum).

Kelebihan dan khasiat Jus Jiebee Healthy :

 1. Membantu penjagaan hati dan buah pinggang
 2. Melancarkan proses-proses pembuangan (perkumuhan)
 3. Membantu menurunkan berat badan
 4. Membantu untuk pesakit tekanan darah tinggi, kencing manis, gout serta meningkatkan sistem pertahanan badan
 5. Menyelesaikan masalah jantung, arteri tersumbat dan merendahkan kolestrol
 6. Mencairkan lemak dan melancarkan pengaliran darah
 7. Melegakan sakit-sakit badan dan rasa lesu serta sakit kepala

jantung

Rumusan ini telah pun dibuktikan kehebatannya berkurun yang lalu, bagi memastikan kesan yang optima, ia perlu diambil diawal pagi iaitu sebaik sahaja bangun dari tidur dan diwaktu malam sebelum tidur.

Testimoni Pengguna

jantung

En Mohd Nor Jafri merupakan salah seorang pengguna Jus Jiebee Healthy. Berasal dari Bera, Pahang dan isteri beliau (Fatimah Shafie) juga merupakan pengguna Jus Jiebee Healthy. Puan Fatimah yang mula-mula minum Jus Jiebee ini dan meperkenalkan kepada suami beliau yang mengalami masalah sakit jantung. En Mohd Nor telah pengsan selama 3 jam dan perlu dirujuk oleh pakar jantung. Doktor mengesahkan ada 3 saluran darah tersumbat dan salah satu saluran darah tersumbat 99%. Beliau perlu menjalani rawatan untuk memasukkan spring ( angiogram) untuk mencuci balik saluran darah tersumbat. Hanya berbaki 1 minggu sahaja untuk menjalani rawatan.

Alhamdulillah, selepas diperkenalkan Jus Jiebee Healthy, En Mohd Nor berikhtiar dengan pengambilan secara agresif 10 botol dalam masa 1 minggu. Doktor telah mengesahkan beliau tidak perlu lagi menjalani pembedahan dan keputusan saluran darah terbuka sehingga 30%. Beliau juga tidak perlu lagi untuk berulang ke Hospital Kuantan untuk berjumpa doktor pakar, hanya perlu dipantau setiap 3 bulan di Hospital Temerloh. Pengambilan ubat juga dah kurang kepada 5 jenis sahaja daripada yang sebelum ini terpaksa ambil 8 jenis.

jantung

 

 

 

 

 

 

Hasil perkongsian Puan Fatimah mengenai suami beliau ( En. Mohd Nor)

jantung

 

 

 

 

 

 

 

Berharganya organ jantung ini untuk meneruskan kehidupan. Maka marilah kita mulai dari sekarang gaya hidup sihat secara teratur dan disiplin demi masa depan yang lebih baik. Menikmati makanan yang sihat dan rendah kolesterol. Hindari merokok dan stress serta bersukanlah secara teratur. Sihat badan dan sihat minda menjadikan kehidupan bahagia. Salam sihat!

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *