tanda kolesterol tinggi

Tanda Kolesterol Tinggi Disebabkan Gula! 3 Tips Ni Mampu Kawal Kolesterol

Ramai daripada kita sedar pengambilan gula yang banyak boleh menyebabkan kencing manis. Tetapi berapa ramai daripada kita yang tahu dan sedar bahawa gula juga boleh juga boleh menyebabkan kolesterol tinggi. Tahukah anda tanda kolesterol tinggi dalam badan disebabkan oleh pengambilan gula yang tidak terkawal? Mengapa hal ini boleh berlaku? Ini kerana ianya sangat berkait rapat dengan metabolisma gula dalam badan kita. Jadi kami kongsikan antara tanda kolesterol tinggi yang dikaitkan dengan pengambilan gula ini.

Jika nak faham kenapa gula boleh meningkatkan kadar kolesterol dalam badan, kita perlu terlebih dahulu memahami perkara di bawah ini iaitu;

cara menurunkan kolesterol

Metabolisma Gula dalam Penghasilan Kolesterol.

Metabolisma gula ini secara asasnya adalah proses bagaimana penguraian gula berlaku sehingga ia menghasilkan tenaga atau produk lain seperti lemak, kolesterol dan hormon.

Metabolisma gula dalam penghasilan tenaga berlaku di dalam sel. Ini boleh dijelaskan lagi apabila gula memasuki sel badan, gula itu akan diuraikan menjadi acetyl CoA supaya ia boleh masuk ke dalam peringkat lain dan digunakan dalam penghasilan tenaga.

tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol

Carta menunjukan bagaimana glukosa (gula) ditukarkan kepada Acetyl CoA dimana ia seterusnya akan masuk ke dalam “Krebs cycle” untuk menghasilkan tenaga yang akhirnya berbentuk ATP (adenosine trishophate).

 

Jika seseorang itu sentiasa aktif, kompaun acetyl CoA akan ditukarkan menjadi tenaga yang disimpan dalam Mitochondria. Mitchondria dalam erti kata yang mudah adalah organ dalam badan. Sebagaimana yang kita tahu, jantung untuk pam darah. Buah pinggang untuk buang urea dan kretinin serta mengawal jumlah garam dalam badan. Maka itu, mitochondria ini adalah untuk menghasilkan tenaga daripada metabolism gula, lemak dan protein.

Jadi apakah yang akan berlaku sekiranya seseorang tidak menggunakan banyak tenaga? Adakah itu Tanda Kolesterol Tinggi dalam Badan?

 

Maka kompaun acetyl CoA ini perlu disimpan dalam bentuk yang lain seperti lemak dan juga KOLESTEROL. Ini akan menyebabkan seseorang individu itu sukar untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darahnya.  

Seputar Isu Kenyataan Jabatan Agro Amerika Syarikat yang menyatakan kolesterol ialah satu nutrien dimana tiada masalah untuk diambil secara berlebihan.

Di Amerika Syarikat, banyak berita yang viral terhadap kenyataan ini. Ada yang mengatakan tidak mengapa makan banyak-banyak kolesterol sebab ia tidak akan diserap ke dalam badan malah tidak akan menyebabkan sakit jantung, stroke dan sebagainya. Kenyataan ini telah disangkal semula oleh “USDA dietary guideline” iaitu;

“Cholesterol is not a nutrient of concern for overcomsumption”

Kesan daripada itu, timbul pelbagai lagi kisah konspirasi antaranya yang terjejas seperti isu “Big Pharma” yang dikatakan hanya mengaut keuntungan secara buta-buta ekoran penjualan ubat kolesterol kepada orang ramai.

Beberapa perkara yang perlu untuk kita tahu antaranya seperti;

 1. Kebanyakkan bentuk kolesterol dalam makanan adalah berbentuk kolesterol yang berester dimana kolesterol jenis ini sangat sukar diserap oleh usus.
 2. Menurut kajian yang diambil daripada Shin et al (2013), pengambilan telur oleh mereka yang mempunyai kencing manis meningkatkan lagi risiko untuk terkena penyakit strok dan sakit jantung.
 3. Walaupun kolesterol dalam makanan tidak diserap baik oleh usus, tidak bermakna kita boleh makan makanan yang berkolesterol tinggi sesuka hati seperti daging yang banyak lemak dan sebagainya. Ini adalah kerana, makanan yang berkolestrol tinggi mempunyai lemak tepu yang tinggi jugak.

Bagaimana nak turunkan kolesterol?

Tips 1 Pengambilan gula secara berpada-pada.

Seperti yang saya katakan tadi, gula juga boleh ditukarkan menjadi lemak dan juga kolesterol. Maka itu, ambillah ia secara berpada-pada.

Jika kita tidak cakna tentang hal ni, gula yang kita ambil tadi akan ditukar kepada komponen acetyl CoA yang menjadi unit asas bagi penghasilan kolesterol.

Tips terbaik kurangkan gula dalam makanan dan minuman.

 1. Mengurangkan pengambilan nasi. Hidup bagaikan tidak lengkap jika tanpa nasi kerana nasi sememangnya makanan ruji. Bagi penggemar nasi yang tegar, cadangan ini mungkin radikal tapi apa salahnya mencuba demi kesihatan yang lebih baik.

Nasi putih perlu dikawal pengambilannya kerana ianya mempunyai kadar glisemik yang tinggi dan ini boleh meningkatkan kadar gula dalam darah.

Cuba kurangkan pengambilan nasi hanya sekali sehari dengan jumlah yang sedikit iaitu segenggam tangan kita dan elakkan makan nasi pada waktu malam.

Minuman air berkarbonat sememangnya minuman yang sangat tidak menyihatkan kerana terdapat lapan sudu the gula dalam satu hidangan air berkarbonat.Ini sangatlah membimbangkan kerana hanya enam sudu teh atau 25 gram gula sahaja yang patut diambil seorang individu dalam sehari sebagaimana saranan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).  

 

Jika tiada keinginan untuk minum air kosong, jangan terus capai air berperisa itu. Sebaliknya, gunakan potongan buah-buahan manis untuk menambah perisa air seperti stawberi, beri epal, kurma, lemon, limau nipis dan oren.

Untuk menambahkan lagi kesedapan dan kesegaran, gunakan daun pudina. Jika kita lebih kreatif pasti kita akan sentiasa mencari jalan untuk mengelakkan minum minuman berkarbonat dan bergula.

 

 • Boss, Teh “O” Kosong satu! Jika memesan minuman di gerai, “O” bermaksud kosong dan minuman itu sudahpun mengandungi gula.

 

 

Kita boleh bermula mengurangkan kemanisan minuman dengan pesanan minuman “kurang manis”. Apabila lidah kita sudah biasa dengan makanan dan minuman yang kurang manis, kita akan lebih selesa meminta minuman yang “kosong” atau tanpa gula.

            

 

     

Tips 2 Kurangkan pengambilan lemak terutamanya lemak tepu.

Walaupun badan kita memang memerlukan lemak di dalam badan untuk berfungsi dengan baik, kita seharusnya mengelakkan dari mengambil lemak tepu yang banyak. Lemak tepu ini boleh didapati daripada sumber makanan seperti daging, mentega, susu, keju dan pelbagai lagi jenis makanan yang lain.

Walaupun sesetengah lemak tepu ini boleh dimakan, tetapi terlalu banyak lemak tepu boleh meningkatkan kadar kolesterol yang mana nanti akan menyebabkan saluran darah tersumbat, strok, dan serangan jantung.

Untuk mengelakkan pengambilan banyak lemak tepu, gunakan lebih minyak zaitun di dalam masakan kerana minyak zaitun mengandungi lemak tak tepu iaitu “polyunsaturated” dan “monounsaturated” yang mana boleh membantu menurunkan kadar kolesterol.

 

 

Tips 3 Mengurangkan berat badan

Mengurangkan berat badan boleh dilakukan dengan mengawal pola makan, mengambil hanya makanan seimbang dan selalu mengamalkan gaya hidup aktif seperti bersenam dan membuat aktiviti-aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh.

SOLUSI ALTERNATIF UNTUK KESIHATAN LEBIH BAIK!

cara menurunkan kolesterol, ubat kolesterol, cara mengurangkan kolesterol

KHASIAT JUS JIEBEE

 

 • Menyelesaikan masalah jantung, arteri tersumbat dan merendahkan kolesterol.

 

 • Mencairkan lemak & Melancarkan peraliran darah
 • Melegakan sakit Badan, Rasa Lesu dan Sakit Kepala
 • Membantu menyihatkan hati dan buah pinggang
 • Melancarkan proses perkumuhan
 • Membantu menurunkan berat badan berlebihan
 • Membantu merawat pesakit tekanan darah tinggi, kencing manis, gout serta meningkatkan sistem pertahanan badan.

 

 

Beberapa testimoni daripada pengguna-pengguna Jus Jiebee Healthy;

tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol tanda kolesterol tinggi ubat kolesterol cara menurunkan kolesterol

 

Kepuasan pengguna menjadi keutamaan kerana dapat membantu mereka meringankan penderitaan penyakit yang mereka alami. Alhamdulillah, para pengguna yang sudah merasai sendiri Jus Jiebee ni rata-rata mereka berpuas hati kerana ada di antara mereka dapat menjalani semula aktiviti-aktiviti yang digemari tanpa perlu lagi dibelenggu dengan kesakitan yang menghalang mereka menikmati hidup yang lebih bahagia disamping insan tersayang. Tuntasnya, Jus Jiebee Healthy memberikan kelegaan dan manfaat berpanjangan kepada penggunannya agar mereka dapat memperolehi kesihatan yang lebih baik.

 

Sahkan Order Anda dan Minum Jus JieBee Untuk Tingkatkan Lagi Kesihatan Anda! Klik Sini untuk ORDER SEKARANG!

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *