sakit jantung

Penyebab Sakit Jantung Yang Ramai TIDAK SEDAR

Anda gemar memakan makanan dengan lemak tepu tinggi atau makan daging dalam kuantiti yang besar dan kerap? Lingkar pinggang dan indeks massa tubuh terlalu besar? Jika iya, maka Anda patut waspada kerana berisiko memiliki sakit jantung.

sakit jantung

cara menurunkan kolesterol

Penyakit jantung adalah pembunuh utama di Malaysia selain kencing manis dan tekanan darah tinggi. Jantung merupakan organ yang istimewa dan sangat penting untuk kehidupan kita kerana ia berfungsi untuk mengepam darah yang mengandungi oksigen dan nutrien ke seleuruh tubuh badan.

Penyakit jantung digambarkan sebagai rasa kesakitan yang amat sangat di bahagian dada yang berterusan sehingga setengah jam, kemudian menjalar ke arah tangan kiri dan rahang. Pesakit akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan.

Sebenarnya rasa sakit ini adalah disebabkan kematian sebahagian otot jantung yang disebabkan oleh salur darah di bahagian tersebut tersumbat. Lebih besar salur darah yang tersumbat, lebih merbahaya serangan jantung tersebut. Sekiranya saluran darah tertutup sepenuhnya, sebahagian dari otot jantung akn rosak. Kemudian, sakit dada yang teramat sangat akan terjadi. Keadaan inilah yang dinamakan “serangan sakit jantung”.

Penyebab Sakit Jantung :

 • Kandungan Lemak Yang Tinggi

Lebih tinggi kandungan lemak, lebih berbahaya kepada anda. Makanan yang tinggi lemak, adalah seperti :

 • Mayones

Mayones atau (mayonnaise) adalah salah satu jenis sos yang dibuat dari bahan utama minyak sayuran, telur ayam dan cuka. Setiap 100g mayones mengandungi 79 gram lemak. Elakkan mencampurkan mayones dengan sandwic  ayam dan tuna.

 • Kekacang

Kekacang terkandung dalam sebahagian diet seimbang. Setiap 100g lemak mengandungi 77g lemak. Kandungan lemak agak tinggi walaupun bebas kolesterol dan mengandungi asid lemak baik. Anda patut pilih gajus dan kacang pea jika dalam proses menurunkan berat badan

 • Daging merah

Peratus lemak dalam daging sederhana tinggi. Setiap 100g hanya mengandungi 31g lemak. Masalah anda ialah berlebihan daging dalam menu anda. Belilah daging tidak berlemak termasuk ikan dan ayam yang dibuang kulit. Elakkan sebarang bentuk daging yang mengandungi lemak nyata seperti sosej dan salami.

 • Darah Tinggi

Darah tinggi menggalakkan berlakunya penyempitan saluran darah kerana jantung “terpaksa” mengepam lebih kuat untuk mengalirkan darah melalui saluran yang sempit itu. Lebih tinggi tekanan darah, lebih besar peluang serangan sakit jantung.

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

 • Kencing Manis (diabetes)

Pesakit kencing manis mempunyai potensi yang lebih tinggi untuk mendapat serangan sakit jantung. Jumlah gula yang tinggi dalam darah disebabkan oleh ketahanan insulin atau diabetes. Ini kerana badan tidak mencukupi insulin atau tidak menggunakan insulin dengan betul.

Insulin adalah hormone yang membantu menggerakkan gula darah ke dalam sel, di mana ia digunakan untuk tenaga. Dari masa ke semasa, paras gula darah yang tinggi boleh menyebabkan peningkatan plak meningkat di arteri anda.

 • Tekanan Perasaan

Apabila seseorang mengalami tekanan perasaan, degup jantungnya akan meningkat malah tekanan darahnya juga meningkat. Gangguan emosi atau marah juga boleh mencetuskan serangan jantung. Tekanan secara tidak langsung meningkatkan risiko anda untuk cenderung merokok atau makan makanan yang tinggi lemak dan gula.

 • Asap Rokok

Merokok atau pendedahan jangka masa panjang kepada asap rokok menimbulkan risiko serang jantung. Merokok mendedahkan anda kepada karbon monoksida. Kimia ini merompak oksigen darah anda dan mencetuskan penumpukan plak di arteri anda. Ini juga adalah penyebab jantung lemah.

 • Kurang Bersenam

Senaman sangat penting untuk menguatkan jantung kerana ia penting untuk memperbaiki pengaliran darah ke jantung.

Orang tidak aktif hampir dua kali lebih mungkin untuk membangunkan sakit jantung berbanding mereka yang aktif secara fizikal. Kurangnya aktiviti fizikal boleh memburukkan lagi faktor risiko sakit jantung kerana ia adalah penyebab jantung lemah kerana tidak aktif, seperti kolesterol darah tinggi dan tahap trigliserida, tekanan darah tinggi, diabetes dan prediabetes, dan kegemukan dan obesiti.

 

Tanda Awal Sakit Jantung :

1.Sakit dada / ketat dada

Tidak semua sakit dada menunjukkan sebagai tanda sakit jantung kerana mungkin sahaja akibat penyakit lain. Tetapi anda harus berjaga-jaga kerana sakit dada merupakan salah satu ciri pemyumbatan arteri sehingga menyebabkan darah tidak mengalir dengan lancar ke seluruh tubuh. Jika keadaan ini terjadi, pesakit akan terasa seperti mati dan sangat lemah.

2.Berpeluh

Berpeluh tanpa sebab atau tanpa melakukan sebarang aktiviti seperti bersukan, berjoging atau saat berada dalam cuaca panas. Keadaan ini menunjukkan anda perlu berwaspada kerana berpeluh tanpa sebab merupakan salah satu ciri jantung bermasalah.

3.Sesak nafas

Sekiranya tiba-tiba berasa penat atau terkejut setelah melakukan sesuatu yang anda tidak mempunyai masalah pada masa lalu seperti memanjat tangga atau membawa barangan runcit dari kereta, buat temu janji dengan segera kerana anda mengalami tanda-tanda sakit jantung.

Gejala penyakit jantung seperti keletihan yang melampau atau kelemahan yang tidak dapat dijelaskan, kadang-kadang selama beberapa hari pada satu masa, boleh menjadi gejala serangan jantung, terutama bagi wanita.

4.Sakit ulu hati

Wanita lebih cenderung untuk mendapat gejala ini berbanding lelaki. Mereka mungkin mengalami muntah. Sesetengah orang mempunyai symptom ini semasa serangan jantung yang dialami sebagai tanda sakit jantung.

Sakit ulu hati normal kebanyakkan orang tahu adalah berkaitan dengan gastrik. Tetapi mereka tidak tahu bahawa saluran jantung juga terdapat di bawah ulu hati. Anda perlu sedar bahawa ia juga boleh berlaku semasa serangan jantung. Jadi jika anda merasa tanda ini, jangan biarkan lebih lama lagi. Buat pemeriksaan dengan segera untuk mengetahui apa yang sedang berlaku.

Jika kita perhatikan, hampir kebanyakkan penyebab sakit jantung adalah saluran darah kita menyempit disebabkan pembentukkan plak kolesterol. Rawat kolesterol sebelum menjadi lebih teruk dengan Jus Jiebee Healthy. 7 gabungan bahan semulajadi tiada kesan sampingan dan mudah pengambilan tanpa mengeluarkan kos yang tinggi.

Kelebihan dan khasiat Jus Jiebee Healthy :

 • Membantu penjagaan hati dan buah pinggang
 • Melancarkan proses-proses pembuangan (perkumuhan)
 • Membantu menurunkan berat badan
 • Membantu untuk pesakit tekanan darah tinggi, kencing manis, gout serta meningkatkan sistem pertahanan badan
 • Menyelesaikan masalah jantung, arteri tersumbat dan merendahkan kolestrol
 • Mencairkan lemak dan melancarkan pengaliran darah
 • Melegakan sakit-sakit badan dan rasa lesu serta sakit kepala

Semasa serangan jantung, gejala awal serangan jantung biasanya berlangsung 30 minit atau lebih dan tidak dilepaskan oleh ubat lain atau ubat oral. Tanda serangan jantung mungkin bermula sebagai ketidakselesaan yang ringan yang kemudiannya menjadi kesakitan yang ketara.

Hasil perkongsian Puan Fatimah mengenai suami beliau ( En. Mohd Nor)

sakit jantung

En Mohd Nor Jafri merupakan salah seorang pengguna Jus Jiebee Healthy. Berasal dari Bera, Pahang dan isteri beliau (Fatimah Shafie) juga merupakan pengguna Jus Jiebee Healthy. Puan Fatimah yang mula-mula minum Jus Jiebee ini dan meperkenalkan kepada suami beliau yang mengalami masalah sakit jantung. En Mohd Nor telah pengsan selama 3 jam dan perlu dirujuk oleh pakar jantung. Doktor mengesahkan ada 3 saluran darah tersumbat dan salah satu saluran darah tersumbat 99%. Beliau perlu menjalani rawatan untuk memasukkan spring ( angiogram) untuk mencuci balik saluran darah tersumbat. Hanya berbaki 1 bulan sahaja untuk menjalani rawatan.

Alhamdulillah, selepas diperkenalkan Jus Jiebee Healthy, En Mohd Nor berikhtiar dengan pengambilan secara agresif 10 botol dalam masa 1 bulan. Doktor telah mengesahkan beliau tidak perlu lagi menjalani pembedahan dan keputusan saluran darah terbuka sehingga 30%. Beliau juga tidak perlu lagi untuk berulang ke Hospital Kuantan untuk berjumpa doktor pakar, hanya perlu dipantau setiap 3 bulan di Hospital Temerloh. Pengambilan ubat juga dah kurang kepada 5 jenis sahaja daripada yang sebelum ini terpaksa ambil 8 jenis.

sakit jantung        sakit jantung

Sesetengah orang mempunyai serangan jantung tanpa sebarang tanda tanda penyakit jantung, yang dikenali sebagai “senyap” iaitu miokardium infarksi (MI). Ia berlaku lebih kerap pada pesakit diabetes. Rawatan serangan jantung segera adalah sangat penting untuk mengurangkan jumlah kerosakan pada jantung anda dan tanda tanda serangan jantung perlu diambil perhatian dengan lebih lagi.

 

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *