khasiat bawang putih

Khasiat Bawang Putih Yang Perlu Anda Tahu!

Bawang putih sangat dikenali secara meluas sebagai salah satu perencah masak penting pelengkap hidangan. Khususnya bagi masakan orang Melayu dan Cina. Hampir seluruh hidangan masakan di dunia ini menggunakan campuran perencah ini. Selain sebagai perencah yang amat penting, khasiat bawang putih juga memiliki pelbagai  kesihatan yang tidak diketahui oleh masyarakat.

Mungkin ramai yang sudah tahu mengenai kegunaan bawang putih, namun belum mengetahui kenapa salah satu perencah ini bermanfaat. Ya, disebalik kegunaannya yang banyak tentu ada manfaatnya tersendiri, tak lain dan tak bukan hal itu antaranya kandungan khasiat bawang putih yang kaya akan zat-zat tertentu.

cara menurunkan kolesterol

khasiat bawang putih

Nutrisi yang terdapat dalam kandungan bawang putih ini sangat bermanfaat bagi tubuh manusia, namun uniknya ia tidak mengandung zat atau nutrisi yang mungkin berbahaya bagi tubuh jika terlalu besar seperti lemak jenuh dan kalori. Berikut adalah ringkasan nutrisi yang diberikan oleh bawang putih per 136 gram bawang putih :

 • Vitamin C, memenuhi 71% keperluan harian
 • Kalsium, memenuhi 25% keperluan harian
 • Besi, memenuhi 13% keperluan harian
 • Karbohidrat (45gram), memenuhi 15% keperluan harian
 • Serat (3g), memenuhi 11% keperluan harian

Sumber : USDA Nutrient Database

Tanaman ini ditemukan pertama kali di wilayah Asia Tengah dan telah lama diambil faedahnya sebagai bahan masakan atau pun sebagai bahan ubat khususnya di wilayah Asia, Eropah dan Afrika. Bawang putih telah digunakan sejak lebih dari 500 tahun untuk kesihatan jantung dan membantu sistem kekebalan badan. Kini bawang putih bukan lagi menjadi tanaman asing di telinga masyarakat dunia.

Bawang putih juga mengandungi zat aktif alliin dan allicin, keduanya merupakan ikatan sulfur yang mampu memberi kesihatan tubuh. Allicin merupakan kandungan kimia aktif dalam bawang putih yang menyebabkan tanaman umbi ini beraroma sangat khas. Hasil ikatan sulfur ini mampu untuk mencegah dan mengubati penyakit pembukaan darah dan menghalang pembentukkan kanser tertentu.

Khasiat dan Manfaat Bawang Putih

1.Bawang Putih Menurunkan Kolestrol

Salah satu jurnal yang didedikasikan di “The Jurnal of The Royal College of Physicians” oleh Silagy CS dan Neil HAW tahun 1994 menyatakan bahawa bawang putih merupakan agen untuk mengurangi lemak. Berdasarkan sejumlah kajian yang telah dilakukan, bawang putih mampu mengurangkan kolestrol jahat (LDL) dalam tubuh sebanyak 10-15%.

2.Bawang Putih Melawan Kanser

Kandungan antioksidan yang terdapat pada bawang putih mampu mengurangi risiko penyakit kanser terutama kanser perut dan usus, sehingga tanaman ini sangatlah dianjurkan bagi para penderita penyakit tersebut.

3.Bawang Putih Membantu Menurunkan Berat Badan

Zat anti-inflamasi yang terkandung di dalam bawang putih berfungsi sebagai pengatur sel lemak yang ada pada tubuh. Penyakit berat badan berlebihan atau obesity terjadi akibat pengumpulan lemak yang secara terus-menerus.

4.Bawang Putih Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Apabila kolestrol jahat (LDL) menurun, tekanan darah tinggi secara automatic juga akan menurun kerana salur darah sudah lancar tanpa pengumpulan lemak.

5.Bawang Putih Sebagai Anti Keradangan

Khasiat bawang putih mentah boleh digunakan untuk melawan alergi, kegatalan ruam pada kulit atau gigitan serangga. Bahan kimia yang terdapat dalam bawang putih juga mampu merawat jangkitan pada kulit seperti gegata (hives).

6.Bawang Putih Sebagai Anti Bakteria dan Antivirus

Bawang putih amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan penggunaan bawang putih setiap hari boleh mengurangkan kebarangkalian mendapat demam dan selsema. Ia mempunyai ciri-ciri anti bakteria dalam merawat ketidakselesaan pada tekak.

7.Bawang Putih Membantu Sistem Pencernaan

Bawang putih akan merembeskan gastrik asid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

8.Bawang Putih Mengubati Kecacingan

Bawang putih telah lama digunakan untuk mengubati cacingan atau infeksi parasite dalam pengubatan tradisional Cina. Perkara ini telah dibuktikan oleh karya Kalyesa pada tahun 1975. Penulisan tersebut melaporkan bahawa bawang putih dapat membunuh cacing yang masuk dalam sistem pencernaan termasuk cacing Entamoeba histolytica, Ascaris lumbricoides dan Giardia lamblia.

Wooowwww….power laaa khasiat bawang putih nie, tapi tak tahan bau dia??

Macam mana nak makan bawang putih nie kalau dah berbau kuat? Senang jew, bakar bawang putih tu dengan api yang perlahan (dengan kulit sekali) hingga kekuningan atau masukkan dalam periuk nasi masa nasi nak kering. InsyaAllah bau akan hilang dan boleh di buat ulam masa makan nasi.

Perhatian!!

Seperti yang telah dijelaskan diatas bahawa khasiat bawang putih sangat banyak sekali, terutama bagi kesihatan. Namun ada beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul kerana pengambilan yang berlebihan.

Kesan sampingan utama yang ditimbulkan oleh pengambilan berlebihan bawang putih adalah bau badan, rasa mual dan muntah, terutama jika di ambil dalam keadaan mentah. Selain itu, dalam penelitian menyebutkan bahawa protein allin yang terkandung dalam bawang putih dapat menyebabkan alergik pada setengah orang, walaupun kejadian ini sangatlah jarang berlaku.

Ketika memasak bawang putih sebaiknya jauhi panas yang terlalu tinggi dan perhatikan lama waktu memasak, kerana zat yang terkandung dalam bawang putih akan berkurang saat terdedah panas yang lama.

 

Perubahan diri memerlukan perjuangan bukan dengan sekadar duduk diam. Berjuanglah demi perubahan diri dan perbetulkan keinginan kita. Beri ruang kepada perubahan. Jus Jiebee merupakan 7 gabungan bahan semulajadi iaitu madu, delima, cuka pati epal, halia, bawang putih, lemon dan Arabic gum (almanna).

Hidup itu sederhana. Tapi kita yang membuat hidup menjadi rumit. Jangan bimbang dan jangan stress, pengambilan Jus Jiebee cukup mudah, hanya ambil 2 sudu pagi sebelum sarapan dan 2 sudu malam sebelum tidur. Pengambilan adalah menggunakan sudu plastik bagi mengekalkan khasiat madu. “Not every day is good, but there is something good in everyday”. Jus Jiebee merupakan salah satu ikhtiar untuk kita merawat masalah seperti :

 • Membantu menurunkan berat badan
 • Mencairkan lemak dan melancarkan pengaliran darah
 • Menyelesaikan masalah jantung, arteri tersumbat dan merendahkan kolestrol
 • Melegakan sakit-sakit badan dan rasa lesu serta sakit kepala
 • Melancarkan proses-proses pembuangan (perkumuhan)
 • Membantu penjagaan hati dan buah pinggang
 • Membantu pesakit darah tinggi, kencing manis, dan gout
 • Meningkatkan sistem pertahanan badan

khasiat bawang putih

 

Testimoni Pengguna Jus Jiebee Healthy

khasiat bawang putih

Puan Mashit Dinara atau nama sebenar beliau adalah Puan Mashitah bt Saidia yang menetap di Kuala Ketil, Kedah merupakan salah seorang pengguna Jus Jiebee Healthy. Puan Mashit berkongsi pengalaman beliau selepas minum Jus Jiebee selama seminggu dengan mengatakan bahawa rasa Jus Jiebee ini ok dan rasa bawang putih yang kuat. Seperti yang kita tahu, khasiat bawang putih untuk badan kita memang bagus.

Puan Mashit mengalami kuat sendawa kerana ini menunjukkan dalam badan beliau banyak angin. Bila angin banyak dalam badan kita, kita akan mengalami kerap sakit kepala dan terasa loya. Bagi mereka yang mengalami gastrik juga disebabkan oleh angin yang banyak dalam badan. Badan Puan Mashit juga terasa ringan kerana ini merupakan kesan selepas toksin dan racun dalam badan kita berkurang.

Jus Jiebee Healthy merupakan 7 gabungan bahan semulajadi. Jadi kita dapat mengalami rasa yang cukup iaitu manis dari madu dan delima, pedas-pedas halia dan bawang putih dan juga masam-masam daripada cuka pati epal dan lemon. Rumusan ini telah pun dibuktikan kehebatannya berkurun yang lalu, bagi memastikan kesan yang optima, ia perlu diambil diawal pagi iaitu sebaik sahaja bangun dari tidur dan diwaktu malam sebelum tidur.

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *