Kenali Gula Yang Menghalang Untuk Kurus

kurus

Gula ni memang komponen yang penting dalam diet harian kita, sama ada nak minum teh atau kopi ataupun sebagai bahan tambahan nak baking, buat desserts dan sebagainya. Tanpa gula, pastinya tak cukup lengkap kan?

cara menurunkan kolesterol

Namun, kita tidak menyedari bahawa selama ini GULA PUTIH yang menjadi pemanis minuman dan makanan kita sebenarnya tinggi dengan kandungan kalori dan nilai glisemik. Ianya mempunyai kesan negatif ke atas badan dan penyumbang utama kepada penyakit kencing manis, darah tinggi, jantung, obesiti dan lebih 60 penyakit kronik merbahaya lain yang boleh membawa kepada kematian! Ngeri kan?

Obesiti? Takutnya apabila terdengar perkataan ini kan? Sesuatu yang semakin meningkat dalam populasi masyarakat di Malaysia atau negara yang mempunyai masalah obesiti di kalangan Negara Asean.

Doktor menggunakan formula khas yang disebut “indeks jisim badan” atau lebih dikenali sebagai BMI, untuk memutuskan siapa yang kurang berat badan (kurus), pada berat badan yang sihat, berat badan berlebihan atau obesiti.

Setiap hari kita akan makan pelbagai jenis makanan. Setiap makanan yang kita makan pastinya mempunyai gula, garam dan perisa tambahan. Tahukah anda tentang bahaya gula yang terdapat dalam makanan anda? Gula boleh menjadi racun jika diambil dalam jumlah yang berlebihan. Begitulah bahaya gula kepada kesihatan kita. Kandungan gula ini juga akan membuat kita susah untuk kurus dan kurus .

kurus

Kajian menunjukkan bahawa diet yang tinggi dengan gula tambahan (bukan gula semulajadi yang terdapat dalam buah-buahan dan susu) meningkatkan risiko anda untuk penyakit jantung dan boleh membawa kepada obesiti, kanser dan diabetes jenis 2.

Masalah utama pengambilan gula tambahan berlebihan adalah bagaimana badan anda memprosesnya. Gula adalah karbohidrat ringkas yang mudah dipecahkan kepada glukosa oleh badan.

Apabila glukosa diserap ke dalam aliran darah, gula darah anda meningkat dengan mendadak. Untuk kembali ke tahap normal, pankreas akan merembeskan hormon insulin, yang merendahkan tahap gula darah dengan memindahkan glukosa daripada aliran darah ke dalam sel-sel badan.

Seperti kereta yang menggunakan minyak, jika keperluan tenaga badan anda adalah tinggi, gula itu digunakan dengan baik apabila ia dibakar sebagai tenaga untuk aktiviti sel-sel badan anda. Masalah timbul apabila gula dihantar ke dalam aliran darah terlalu kerap dan badan anda tidak memerlukannya.

Gula darah berlebihan ini menyebabkan pankreas anda bekerja keras untuk merembeskan insulin dengan lebih banyak. Insulin berlebihan mendorong gula ke dalam otot, lemak dan sel hati, di mana ia disimpan sebagai glikogen (sejenis gula ) untuk kegunaan kemudian hari.

Malangnya, kita mempunyai kapasiti yang terhad untuk menyimpan glikogen. Apabila melebihi kapasiti tersebut, gula yang berlebihan ditukarkan kepada lemak untuk simpanan.

Jenis Gula :

1.Gula Semula Jadi Untuk Kurus

  • Tidak diproses dan mengandungi kalori rendah dan nutrien yang tinggi
  • Tidak memberi kesan besar kepada paras gula dalam darah
  • Memberi kesan baik kepada kesihatan jika tidak ditapis dan diambil bersama makanan lain. Pastikan anda mengambilnya secara sederhana.

2.Madu – Madu dianggap sebagai pengganti yang paling sihat dan popular. Madu mentah atau yang belum         diproses, terutamanya yang berwarna gelap, kaya dengan antioksidan dan nutrien seperti vitamin C yang     mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti radang. Ia juga membantu untuk menggalakkan jantung,   penghadaman dan pernafasan, meningkatkan imuniti, merendahkan kolesterol dan juga menyembuhkan kanser.

3.Black Strap Molasses – Amat berkhasiat dan kaya dengan nutrien penting seperti kalsium, zat besi, magnesium,   kalium dan vitamin B6 Indeks glisemik yang sederhana, menjadikannya alternatif yang lebih baik daripada gula   putih untuk pesakit kencing manis.

4.Date Sugar – Kurma adalah buah-buahan yang boleh dimakan secara semula jadi gula dari pokok kurma.     Kurma  mengandungi vitamin B6, vitamin A, kalium dan kalsium. Antioksidan yang kuat membantu untuk   meningkatkan pencernaan dan kesihatan kardiovaskular, melegakan sembelit dan masalah usus.

5.Maple Syrup – Maple syrup ialah pemanis semula jadi yang diperkaya dengan antioksidan yang kuat seperti   riboflavin yang membantu untuk meningkatkan stamina dan tenaga. Ia juga mengandungi kesan kecil kalsium   dan manfaat zink. Biasanya digunakan dalam bubur, penkek, wafel, roti bakar Perancis dan oatmeal.

kurus

 

6.Gula Terproses

  • Gula daripada sumber tumbuhan yang diproses sehingga hilang semua khasiat vitamin, mineral dan asid amino.
  • Digunakan secara meluas dan memberi kesan kesihatan
  • Antara jenis gula bertapis ialah sukrosa contohnya gula pasir

7.Gula Buatan

  • Ini termasuk Aspartame, Acesulfat K dan Sucrasole
  • Ada juga ‘gula alkohol’ yang ditambah dalam ubat gigi untuk mengurangkan pereputan gigi.
  • Gula jenis ini tersembunyi dalam makanan dan minuman ringan, ais krim, gula-gula, bijirin sarapan, kek dan minuman berperisa

 

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *