Cara Menurunkan Kolesterol Dengan Daun Jambu dan Daun Mangga

cara menurunkan kolesterol

Sampaikan sanggup bergurau ‘I love cholesterol’ tatkala mengambil makanan kesukaan yang berpotensi sarat dengan kolesterol. Kolesterol sering dikaitkan dengan golongan obesiti. Jangan pandang remeh, sebenarnya orang kurus pun berisiko mengalami tinggi kolesterol!

cara menurunkan kolesterol

Pendapat kebanyakan pakar kesihatan, kadar kolesterol tidak boleh diukur hanya dengan melihat tubuh secara fizikal. Kadang- kadang pemeriksaan terhadap pesakit yang gemuk didapati tahap kolesterolnya adalah normal. Justeru, seseorang yang berasa dirinya kurus dan sihat lazimnya berkait dengan pengumpulannya di dinding saluran.

Cara Menurunkan Kolesterol Dengan Daun Jambu dan Daun Mangga

Cara-cara :

Pertama kita cuci daun jambu dan daun mangga terlebih dahulu hingga bersih, kemudian keringkan daun tersebut tadi di bawah terik matahari sehingga benar-benar kering.

 

Selepas kering :

Blender atau tumbuk daun jambu dan daun mangga serta campurkan kedua-dua bahan tersebut.

Kemudian rebus dengan 2 gelas air putih, dan untuk proses perebusan mengambil masa kira-kira sekitar 5-10 minit.

Info :

Untuk membuat 1 gelas ramuan tersebut gunakan masing-masing, 3 helai daun mangga dan 4 helai daun jambu batu.

Tapis air rebusan daun tersebut dengan ampasnya menggunakan penapis dan minumlah air rebusan tersebut 2 kali sehari selepas makan siang dan sebelum tidur atau setelah makan malam.

Tips :

Pastikan semasa mengambil ramuan tersebut perut dalam keadaan terisi atau pada masa sesudah makan.

Daun jambu batu

cara menurunkan kolesterol

Tanaman jambu batu (Psidium Guajava) berasal dari Amerika Tengah, Mexico, dan Amerika Selatan dan sekarang ditanam di daerah tropis dan subtropics Afrika, Asia Tenggara, Asia Selatan, Caribbean dan beberapa daerah lain.

Ramai orang tahu manfaat buah jambu batu, namun tidak sedar bahawa daun jambu batu juga memilik beberapa senyawaan ubat untuk cara menurunkan kolesterol. Daun jambu ini penuh dengan antioksidan, zat anti-inflamasi, anti bakteria, dan mengandungi tannin bermanfaat.

Miliki kandungan asam psidoklat, minyak lemak, asam oleanolat, minyak atsiri, asam guajaverin, vitamin, tannin, dan banyak lagi. Kandungan tersebut mampu menghalang beberapa enzim yang berbeza dengan menukarkan karbohidrat dalam saluran pencernaan menjadi glukosa yang berperang untuk melambatkan penyerapan ke dalam darah dan sekali gus menurunkan kolesterol.

Bila daun jambu batu digunakan selama beberapa bulan maka anda boleh menurunkan kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan trigliserida tanpa kesan negative pada kolesterol baik dalam tubuh. Sebagai bukti, sebuah kajian ditunjukkan kemudian diterbitkan dalam “Nutrition & Metabolism” pada bulan Februari 2010.

Daun mangga

cara menurunkan kolesterol

Mangga, selain mempunyai rasa yang manis dan aroma yang wangi, mangga juga sangat baik dalam menjaga kesihatan tubuh dari pelbagai jenis penyakit terutama dalam menurunkan kolesterol. Bermula dengan kolesterol, diabetes malah sehingga penyakit kanser.

Dalam buah mangga terdapat kandungan phemolic dan carotenoid compounds yang bermanfaat untuk melawan pelbagai jenis kanser. Buah mangga juga sangat baik dalam membantu kulit anda tetap berseri.

Mengandungi senyawa yang disebut tarakserol – 3 beta dan etil asetat yang bergabung dengan insulin untuk mengaktifkan gluta 4 dan merangsang sintesis glikogen. Alias memilik sifat hipotensi yang menurunkan tekanan serta memperkuat pembuluh darah dan menurunkan kolesterol.

Info :

Hentikan untuk mengambil ramuan ini setiap hari jika anda merasa kadar gula darah, hipertensi dan kolesterol anda telah kembali normal. Cukup 1-2 kali sahaja dalam seminggu

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *