Pening Memikirkan Rawatan Tekanan Darah Tinggi?

tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi adalah masalah yang besar. Saluran darah yang fleksibel dan dapat mengendur atau mengecut untuk memastikan pengaliran darah berlaku dengan lancar. Saluran darah menerima kuasa tolakan terhadap dinding saluran yang berterusan disebabkan oleh mekanisma pam jantung. Disebabkan oleh sebab-sebab tertentu, aliran darah anda mula mengenakan tolakan yang berlebihan terhadap dinding saluran darah. Apabila ini berlaku, bermulalah hipertensi dan cara rawatan darah tinggi yang paling sesuai sangat diperlukan.

cara menurunkan kolesterol

Bagi jangka masa panjang, tekanan darah tinggi yang berterusan akan mengakibatkan kerosakan pada organ dalaman seperti buah pinggang, jantung dan otak. Proses ini berlaku berterusan walaupun anda tidak merasa apa-apa secara luaran. Perkara yang menakutkan adalah, anda mungkin menghidap tekanan darah tinggi tanpa mengetahuinya. Oleh itu, anda seharusnya mendapatkan cara rawatan darah tinggi ini. Tanpa rawatan, tekanan darah tinggi sedikit demi sedikit akan merosakan sistem badan kita.

Cara Rawatan Darah Tinggi Dengan Berkesan

Banyak cara rawatan darah tinggi ini dapat dipraktikkan dan diguna pakai oleh individu yang mempunyai darah tinggi mahupun tidak mempunyai penyakit ini. Gaya hidup sihat memainkan peranan penting dalam merawat tekanan darah tinggi anda. Jika anda berjaya mengawal tekanan darah anda dengan gaya hidup yang sihat, anda mungkin mengelakkan, menunda atau mengurangkan keperluan ubat. Berikut merupakan cara merawat darah tinggi :

  • Banyakkan Pergerakan atau Berjalan

tekanan darah tinggi

Pesakit hipertensi atau darah tinggi digalakkan memperbanyakkan untuk berjalan bagi mendapatkan kecergasan pada kadar pantas, ia menurunkan tekanan hampir 8 mmHg lebih daripada 6 mmHg. Latihan ini membantu jantung menggunakan oksigen dengan lebih cekap, jadi ia tidak berfungsi dengan pantas untuk mengepam darah. Ia merupakan cara rawatan darah tinggi yang boleh dilakukan di rumah ataupun diluar rumah.

 

  • Bernafas Dengan Betul dan Mendalam

 

Cara rawatan darah tinggi yang kedua ialah dengan amalan pernafasan dan meditasi perlahan seperti qigong, yoga, dan taichi mengurangkan hormon tekanan, yang meningkatkan renin, enzim buah pinggang yang menimbulkan tekanan darah. Cuba 5 minit pada waktu pagi dan pada waktu malam untuk tekanan darah rendah. Menghirup dengan mendalam dan mengembangkan perut anda. Keluarkan dan lepaskan semua ketegangan anda.

 

  • Memperbanyakkan Makan Kentang

 

Cara rawatan darah tinggi yang ketiga ialah hanyalah dengan memakan kentang sahaja. Kentang kaya dengan potassium. Buah-buahan serta sayur-sayuran juga kaya dengan potassium adalah sebahagian yang penting untuk menurunan tekanan darah. Sumber utama hasil yang kaya dengan potassium untuk mencapai tekanan darah rendah termasuk ubi jalar, tomato, jus oren, kentang, pisang, kacang ginjal, kacang, cantaloupe, tembikai madu, dan buah-buahan kering seperti prun dan kismis.

 

  • Kurangkan Penggunaan Garam atau Ganti Kepada Garam Buluh

tekanan darah tinggi

 

Kurangkan pengambilan garam sebanyak bawah dari 2.3 gram sehari. Garam umpama pasir yang serap air dan tingkatkan tekanan darah. Kurangkan juga pengambilan kicap, telur masin atau ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ia merupakan cara merawat darah tinggi yang wajib dilakukan oleh pesakit hipertensi. Gantikan dengan garam buluh adalah cara yang paling baik kerana ia tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan anda malah membantu anda mendapatkan kesihatan yang optimum.

 

  • Mengambil Lebih Coklat

 

Cara rawatan darah tinggi nombor lima adalah dengan memakan coklat. Ia mengandungi flavanol yang menjadikan pembuluh darah lebih elastik dan meningkatkan kemungkinan tekanan darah rendah. Antioksidan, yang diperlukan untuk pengeluaran tenaga, melebarkan saluran darah.

 

  • Kurangkan Tekanan dalam Hidup

 

Tekanan yang kronik adalah penyumbang penting kepada tekanan darah tinggi. Tekanan sekali-sekala juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi jika anda bertindak balas terhadap tekanan dengan makan makanan yang tidak sihat, minum alkohol atau merokok. Ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda berasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan tekanan anda, pertimbangkan bagaimana anda boleh menghapuskan atau mengurangkan tekanan tersebut.tekanan darah tinggi

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *