Bagaimana Cara Menurunkan Kolesterol Dengan Makanan?

Cara paling mudah untuk mengurangkan kolesterol jahat adalah dengan memperbetulkan diet anda. Makanan apa yang sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh kita? Berikut ialah senarai:

1.Oatmeal

cara menurunkan kolesterol

cara menurunkan kolesterol

Satu makanan yang sangat sesuai untuk dimakan saat sarapan pagi dan akan sangat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Ini kerana oat mengandungi sebatian beta-glucan yang akan menyerap LDL dan mengeluarkannya dari badan.

Malah, pakar percaya bahawa memakan oat secara berkala selama 6 minggu akan mengurangkan tahap LDL dalam darah sebanyak 5.3%. Oleh itu, cara menurunkan kolesterol  begitu berkesan dengan pengambilan oatmeal ketika sarapan.

2.Ikan Salmon

cara menurunkan kolesterol

Kenapa salmon merupakan salah satu bahan cara menurunkan kolesterol? Sebabnya mudah, salmon mempunyai kandungan omega-3 yang sangat tinggi. Omega-3 ini akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Akibatnya, tahap kolesterol dalam tubuh akan berkurang.Menurut satu kajian yang dilakukan oleh Loma Linda University, memakan makanan yang kaya omega-3 akan meningkatkan tahap HDL sebanyak 4%.

Di samping itu, salmon juga merupakan makanan yang sesuai untuk menggantikan daging merah yang mengandungi banyak lemak tepu.

3.Kacang Almond

cara menurunkan kolesterol

Jika anda mencari makanan ringan yang sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol, maka badam adalah pilihan yang tepat. Terdapat sekurang-kurangnya 2 alasan mengapa badam sangat berguna untuk mengurangkan tahap kolesterol.

Pertama, badam mengandungi asid tak tepu yang meningkatkan tahap kolesterol baik atau HDL dalam badan kita. Kedua, asid tak tepu daripada badam akan mencetuskan kolesterol jahat atau LDL untuk mengoksida. Jika LDL dioksidakan dengan cepat, maka pembentukan plak pada saluran darah dapat dielakkan.

Sesetengah kajian juga menyimpulkan bahawa dengan mengambil setengah mangkuk badam, tahap kolesterol dalam badan akan dikurangkan sebanyak 10%. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa badam ini mengandungi kalori yang cukup tinggi. Jadi anda perlu menghadkan penggunaannya jika anda tidak mahu menjadi gemuk.

4.Kacang Walnut

cara menurunkan kolesterol

Sebagai tambahan kepada badam, walnut juga merupakan sejenis kacang yang akan sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Menurut kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care, mengamalkan pemakanan walnut secara berkala akan mengurangkan tahap kolesterol dalam darah sehingga 10%.

Ini kerana walnut mempunyai keupayaan untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah, jadi sudah tentu ianya berkesan cara menurunkan kolesterol.

5.Teh Hijau

cara menurunkan kolesterol

Siapa yang tidak tahu teh hijau? Minuman ini juga sangat berguna untuk cara menurunkan kolesterol. Ini kerana teh hijau mengandungi sebatian yang berfungsi sebagai antioksidan seperti polifenol dan riboflavin. Antioksidan dalam teh hijau dipercayai menghalang peningkatan tahap LDL dalam badan.

Malah menurut kajian yang dilakukan di Jepun, teh hijau ialah cara menurunkan kolesterol darah hingga 5%. Di samping itu, minuman ini juga mempunyai kalori yang sangat rendah.

6.Limau

cara menurunkan kolesterol

Buah limau terkenal dengan kandungan Vitamin C yang akan berguna sebagai cara untuk memulihkan wajah secara semula jadi dan sebagai cara untuk menyingkirkan zits dengan cepat. Walau bagaimanapun, buah ini juga mempunyai keupayaan yang sangat berkesan untuk mengurangkan tahap kolesterol.

Buah limau mengandungi sebatian yang dipanggil pektin. Pektin adalah satu jenis serat yang akan berguna untuk mengurangkan tahap LDL dalam darah. Buah limau juga mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Menurut beberapa hasil kajian, bekalan 2 gram phytosterol ke dalam badan setiap hari akan sangat berguna untuk mengurangkan tahap LDL dalam darah sebanyak 8%.

7.Tomato

cara menurunkan kolesterol

Tidak ada keraguan bahawa tomato mempunyai banyak manfaat untuk badan kita. Ternyata, tomato juga sangat berguna untuk menurunkan kadar kolesterol kerana tomato mengandungi lycopene. Lycopene adalah pigmen yang akan memberikan warna merah ke permukaan kulit tomato.

Menurut satu kajian yang telah diterbitkan dalam British Journal of Nutrition, lycopene dalam tomato akan sangat berguna untuk mengurangkan kadar kolesterol darah sehingga 17%. Ini kerana lycopene boleh meningkatan tahap HDL dalam badan.

8.Jambu

cara menurunkan kolesterol

Selain buah limau, cara menurunkan kolesterol dengan jambu juga begitu berkesan. Sama seperti tomato, jambu mempunyai kandungan lycopene yang sangat tinggi. Sebenarnya, jambu adalah jenis makanan dengan kandungan lycopene tertinggi, melebihi kandungan lycopene dalam tomato.

Oleh itu, jangan terkejut jika memakan jambu batu, tahap kolesterol dalam darah boleh dikurangkan dengan cepat. Di samping itu, jambu mempunyai kalori yang sangat rendah, jadi ia sesuai untuk menyokong diet anda.

9.Anggur Merah

cara menurunkan kolesterol

Anggur merah adalah buah yang cukup mudah dicari. Adakah anda tahu bahawa buah ini boleh mengurangkan tahap kolesterol dengan cepat? Satu kajian yang dilakukan oleh Universidad Complutense de Madrid menyimpulkan bahawa dengan meminum jus anggur merah secara tetap, tahap LDL dalam darah akan dikurangkan sebanyak 9%.

Selain itu, masih dalam kajian yang sama, pesakit yang mempunyai kolesterol tinggi ternyata telah menurunkan tahap LDL sehingga 12% selepas meminum jus anggur merah.

10.Bawang Putih

cara menurunkan kolesterol

Sekiranya anda ingin menghalang kesan buruk kolesterol, maka anda boleh menambah bawang putih semasa memasak makanan. Bawang putih mempunyai banyak sebatian yang akan sangat berguna untuk mencegah plak daripada menyebabkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah.

Jika plak tidak terbentuk, tentu saja anda akan mengelakkan komplikasi daripada penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine menyimpulkan bahawa ternyata, bawang putih dapat mengurangkan kadar kolesterol sebanyak 9%. Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari bawang putih, anda perlu mengambil 2 ulas bawang putih setiap hari.

11.Sayur Bayam

cara menurunkan kolesterol

Sama seperti bawang putih, bayam akan sangat berguna untuk melindungi tubuh kita daripada bahaya yang akan disebabkan oleh paras kolesterol yang berlebihan. Ini kerana bayam mempunyai sebatian yang dipanggil lutein yang akan menghalang pembentukan plak pada dinding aliran darah.

Akibatnya, tentu saja komplikasi penyakit yang disebabkan oleh kolesterol yang berlebihan dapat dicegah.Pelbagai kajian telah membuat kesimpulan bahawa dengan mengambil makanan lutein secara berkala, anda akan berisiko rendah untuk mendapat penyakit jantung pada masa akan datang.

12.Kacang “Soy Beans”

cara menurunkan kolesterol

Semua makanan yang berasaskan soya seperti tauhu atau susu kedelai juga cara menurunkan kolesterol yang sangat baik. Kedelai mengandungi asid lemak omega-3, protein, dan juga serat yang akan membantu mengurangkan tahap LDL dalam saluran darah.Berdasarkan artikel yang dilaporkan oleh WebMD, soya dapat mengurangkan kadar LDL sebanyak 3%.

Walaupun jumlah pengurangan tidak penting, tetapi kacang soya masih dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol. Selain itu, terdapat banyak makanan berasaskan soya yang dapat boleh ditemui dengan mudah dalam kehidupan seharian.

13.Avocado

cara menurunkan kolesterol

Satu lagi jenis buah yang berguna untuk menurunkan kolesterol adalah avocado. Alvocado mengandungi lemak tak tepu yang akan meningkatkan tahap HDL semasa mengurangkan tahap LDL. Avocado juga mengandungi sebatian yang dipanggil beta-sitosterol. Sebatian ini akan sangat berguna untuk menekan jumlah kolesterol yang diserap melalui makanan.

Tetapi harus diingat bahawa alpukat adalah buah-buahan dengan kandungan kalori yang tinggi. Oleh itu, ambil buah ini dengan jumlah yang munasabah supaya anda tidak terkena obesiti.

14.Minyak Zaitun

cara menurunkan kolesterol

Adakah anda tahu bahawa minyak zaitun dapat mengurangkan kadar kolesterol? Minyak zaitun kaya dengan antioksidan dan juga lemak tak tepu yang akan mengurangkan tahap LDL sambil meningkatkan tahap HDL. Minyak zaitun mengandungi sebatian yang dipanggil fenolik. Kompaun ini akan menghalang proses pembentukan plak dalam saluran darah akibat pembentukan kolesterol.

Untuk mendapatkan manfaat maksimum dari minyak zaitun, anda disyorkan untuk menambahkan 2 sudu minyak zaitun kepada makanan yang anda makan setiap hari.

15.Coklat

cara menurunkan kolesterol

Berita baik untuk anda pencinta coklat. Selain rasa ketagihan, coklat juga sangat berguna untuk menurunkan kolesterol.Coklat mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Menurut kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Nutrition Clinical, sebatian phytosterol dapat mengurangkan kadar LDL dalam darah hingga 16%.

Coklat mengandungi antioksidan dan juga lemak tak tepu yang juga berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam badan.

16.Buah Berry/Strawberri

cara menurunkan kolesterol

Semua jenis beri, sama ada strawberi, beri hitam, atau blueberry, kedua-duanya tinggi antioksidan. Kandungan antioksidan dalam beri akan sangat berguna untuk menurunkan tahap LDL dalam saluran darah.Di samping itu, pakar kesihatan juga menyimpulkan bahawa buah beri juga sangat berguna untuk menyokong prestasi hati.

Sekiranya organ-organ penting seperti jantung dapat berfungsi secara optimum, maka sudah tentu lebih banyak kolesterol jahat dapat dikeluarkan dari tubuh.

17.Epal

cara menurunkan kolesterol

Epal juga adalah buah yang sangat mudah dicari. Bagi anda yang ingin menurunkan tahap kolesterol dengan cepat, maka memakan epal adalah salah satu pilihan yang paling mudah. Epal mempunyai kandungan polifenol yang sangat tinggi. Seperti yang kita ketahui, polyphenols adalah antioksidan yang boleh mencegah pembentukan plak dalam saluran darah akibat pembentukan kolesterol.

Petua untuk mendapatkan manfaat maksimum apabila memakan epal: makan epal sekali dengan kulitnya. Ini kerana kandungan polifenol dalam epal ditemui pada kulit epal tersebut.

18.Flaxseed

cara menurunkan kolesterol

Flaxseed adalah satu jenis bijirin yang juga berguna untuk menurunkan kolesterol. Dari namanya, dapat diketahui bahawa flaxseed adalah benih dari bunga flax. Flaxseed sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol.Flaxseed mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang sangat tinggi. Seperti yang telah kita ketahui, omega-3 sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah.

Flaxseed juga mempunyai serat yang cukup tinggi, jadi ia boleh menghalang penyerapan kolesterol yang berlebihan oleh badan.Untuk dapat menikmati flaxseed, maka hanya tambahkan flaxseed dengan makanan yang anda makan seperti bijirin, oatmeal, atau yogurt.

19.Brocolli

cara menurunkan kolesterol

Seperti sayur-sayuran secara umum, sayur broccoli tentu saja akan memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh kita. Khususnya, sayur broccoli ternyata mempunyai pelbagai jenis sebatian yang berguna untuk cara menurunkan kolesterol.Phytosterol, yang sangat berguna untuk mencegah penyerapan kolesterol yang berlebihan dalam usus kecil.

Omega-3 asid lemak, yang sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL semasa mengurangkan tahap LDL dalam darah. Serta antioksidan dan Vitamin C, yang akan menghalang peningkatan paras LDL dalam darah.

20.Minyak Ikan

cara menurunkan kolesterol

Biasanya minyak ikan sememangnya digunakan sebagai penambah selera makan kanak-kanak, tetapi ternyata minyak ikan juga mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah dengan cepat. Sebabnya mudah, ini kerana minyak ikan mengandungi omega-3 yang sangat tinggi.

Seperti yang dijelaskan di atas, omega-3 akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL sambil mengurangkan tahap LDL dalam darah. Jika itu berlaku, tentu saja kolesterol dalam badan akan berkurangan.

 

 

 

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *