cara menurunkan kolesterol

MENEUTRALKAN KOLESTEROL DENGAN AIR KELAPA

Akhir-akhir ini, penyelesaian secara alami atau semulajadi untuk mengatasi berbagai macam penyakit sangat popular di kalangan kita. Salah satunya untuk mengubati atau cara menurunkan kolesterol di dalam salur darah. Kita semua sedar bahawa, sayuran dan buah-buahan banyak memberi manfaat kesihatan yang benar-benar efektif. Banyak penelitian dan kajian menyatakan bahawa, sayuran dan buah-buahan memiliki sifat yang dapat menyembuhkan, sekaligus membuat kadar kolesterol seimbang di dalam darah kita.

cara menurunkan kolesterol

cara menurunkan kolesterol

Tahukah anda? Air Kelapa Muda Baik untuk diminum, jika selama ini anda berfikir kalau air kelapa muda hanya dapat menghilangkan dahaga di saat anda kehausan. Berikut ada sedikit ulasan manfaat air kelapa muda yang memiliki banyak khasiat bagi kesihatan tubuh kita juga salah satu cara menurunkan kolesterol secara semulajadi.

cara menurunkan kolesterol

Air buah nyiur  ternyata mempunyai banyak khasiat serta nilai gizi yang sangat luar biasa. Bukan hanya unsur makro berupa nitrogen dan karbon, tetapi juga unsur mikro yang sangat diperlukan oleh tubuh. Air kelapa sendiri bukan sahaja memiliki rasa yang segar tetapi juga memiliki rasa manis khas walaupun tidak ditambah dengan  gula. selain itu air kelapa memiliki banyak sekali manfaat baik untuk kesehatan hingga kecantikan. Bahkan banyak produk kecantikan atau  kesihatan yang menggunakan air kelapa. Ini kerana banyaknya kandungan nutrisi pada air kelapa yang lengkap, tidak hanya baik untuk melengkapi nutrisi tubuh anda ataupun untuk menggantikan ion tubuh anda ketika habis melakukan banyak aktiviti, Air kelapa juga sangat baik bagi anda yang memiliki masalah terhadap kolesterol serta cara menurunkan kolesterol yang sangat berkesan. Kolesterol sendiri merupakan salah satu penyebab penyakit berbahaya iaitu Serangan Jantung, Stroke dan Darah Tinggi. Antara kandungan nutrisi air kelapa seperti karbohidrat, gula, serat, protein,beta karotin, kalsium, zat besi, magnesium, fosfor, kalium, zink, vit A, B, C, E dan K.

 

KHASIAT AIR KELAPA UNTUK KOLESTEROL

cara menurunkan kolesterol1.Mencegah Kolesterol

Kolesterol adalah penyakit berbahaya yang dimulai dengan penyakit ringan seperti sering kebas pada kaki dan tangan, cepat letih, serta mengantuk, biji biji kolesterol di bawah mata, bengkak kaki, tegang urat leher, sehinggalah penyakit ini membawa anda kepada serangan jantung., stroke dan darah tinggi. Hal ini tentunya ada baiknya jika anda menjaga kesihatan dari awal, ianya sebagai langkah untuk menghindari penyakit kolesterol serta penyakit berbahaya. Ada pelbagai cara yang boleh anda lakukan antaranya anda kena selalu bersenam serta perbanyakkan aktiviti luar, menghindari makanan berlemak, berdiet dan sebagainya. Selain itu, ada salah satu cara semulajadi dan cara terbaik mencegah kolesterol  iaitu dengan mengambil air kelapa. Jika anda mengamalkan meminum air kelapa secara berkala setiap 3 hingga 5 hari sekali maka anda dapat mencegah kolesterol secara efektif. Serta membantu sistem metabolisme tubuh jadi lebih baik.

2.Menurunkan  Kolesterol

Selain dapat mencegah kolesterol, air kelapa sangat bermanfaat bagi anda yang memiliki kesulitan dalam menurunkan kadar kolesterol tinggi. Cara menurunkan kolesterol adalah dengan mengambil air kelapa segar tanpa tambahan gula ataupun ais. Minumlah air kelapa sesaat sebelum dan selepas makan. Apalagi jika anda sedang menikmati hidangan berlemak seperti daging ataupun seafood. Air kelapa selain menurunkan kadar kolesterol dalam darah, juga dapat membantu proses pembakaran lemak dengan cepat yang diakibatkan oleh pemakanan. Kandungan nutrisi pada air kelapa juga mampu menstabilkan kadar kolesterol dalam darah anda. Selain itu dapat mendetox tubuh anda. Sehingga racun ataupun zat berbahaya yang menempel dalam tubuh dapat dikeluarkan melalui sistem metabolisme dengan baik. Tubuh anda pun jadi lebih sihat dan fit, begitu juga dengan kadar kolesterol yang anda alami dapat diatasi dengan lebih baik. Jika diteliti lebih jauh, air kelapa ternyata juga dimanfaatkan sebagai bahan pengubatan tradisional sekaligus untuk  kecantikan. Di samping itu, secara khusus, air kelapa kaya dengan potasium (kalium). Selain mineral, air kelapa juga mengandung gula bervariasi antara 1,7 % hingga 2,6 % dan protein 0,07% hingga 0,55 %. Kerana komposisi gizi yang sedemikian  maka

air kelapa berpotensi dijadikan sebagai ubat cara menurunkan kolesterol. Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut kajian ianya dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.

Selain sebagai cara menurunkan kolesterol, Air kelapa juga berkhasiat sebagai ubat untuk luka, telapak kaki pecah-pecah, caranya mudah. Dengan merendam segenggam beras dalam air kelapa muda bersama tempurungnya, kemudian beras digiling menjadi halus. Tepung beras tersebut digunakan dengan dioleskan setiap hari selama 3-4 hari pada bahagian yang bermasalah. Mencuci muka dengan air kelapa setiap hari juga dapat menyembuhkan atau mengurangkan  jerawat,dan noda-noda hitam, kedutan pada wajah, serta kulit kering, wajah akan menjadi berseri dan bercahaya.

cara menurunkan kolesterol

Campurlah air kelapa dengan sedikit madu. Ramuan ini merupakan tonik yang murah tetapi berkhasiat. Ramuan ini akan merangsang rangsangan seksual tubuh anda.

cara menurunkan kolesterol

Dikalangan masyarakat, ada tradisi turun-temurun yang menyarankan ibu ibu hamil agar memperbanyakkan meminum air kelapa muda, terutamanya dari kelapa hijau. Minum air kelapa muda, terutama ketika di trimester ketiga kehamilan maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga akan menpunyai kulit yang cantik, lebat rambut dan bercahaya matanya.

cara menurunkan kolesterol

Selain cara menurunkan kolesterol, banyak juga inovasi lain mengenai minuman berbahan dasar air kelapa sebagai makanan pencuci mulut dari air buah, puding , dan banyak lagi. Air kelapa juga diprodukkan dalam berbagai  kemasan yang menarik mulai dari plastik biasa hingga kemasan seperti kotak susu. Bahkan banyak produk kecantikan mahupun kesihatan yang menggunakan air kelapa. Ini kerana banyaknya kandungan nutrisi pada air kelapa yang sangat lengkap.

cara menurunkan kolesterol

Pelbagai manfaat dan khasiat dari air kelapa yang boleh kita perolehi selain sebagai cara menurunkan kolesterol, jika diselidiki lebih lagi banyak kepentingan air kelapa yang akan kita ketahui, minumlah air kelapa secara rutin dan teratur maka dengan itu anda boleh merasakan banyaknya manfaat air kelapa. Sesuatu yang alami atau semulajadi yang ada di sekitar kita biasanya kita buat tidak acuh, padahal sesuatu yang biasa itu belum tentu tidak bermanfaat bagi kita. Jika diteliti sesuatu yang alami biasanya terkandung pelbagai kandungan serta memiliki khasiat yang luar biasa bagi kesihatan tubuh kita.

Sebelum anda benar benar merubah cara pemakanan dan diet sihat anda untuk meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kolesterol jahat (LDL), ada baiknya konsultasikan dulu dengan doktor atau ahli gizi anda. Makanan memang merupakan sumber tenaga seperti vitamin, mineral dan nutrisi penting untuk tubuh seharian. Namun,  makanan dan supplement tertentu mungkin akan menyebabkan masalah, kerana kemungkinan adanya interaksi dengan ubat ubatan yang anda ambil. Susunlah strategi bagaimana cara menurunkan kolesterol yang sihat dan efektif untuk menormalkan atau meneutralkan kembali kadar kolesterol anda.

 

 

 

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *