Bagaimana Cara Menurunkan Kolesterol Melalui Gaya Hidup?

Selain daripada pola pemakanan, penurunan kolesterol juga boleh dilakukan dengan mengubah gaya hidup harian kita. Menurunkan tahap kolesterol dalam badan melalui gaya hidup sebenar tidak sukar, tetapi sudah tentu anda mesti mempunyai azam yang kuat dan juga konsisten yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Berikut adalah jenis cara menurunkan kolesterol yang boleh dilakukan:-

cara menurunkan kolesterol

1.Bersenam

Ia tidak boleh dinafikan cara menurunkan kolesterol dengan senaman adalah satu aktiviti yang perlu anda lakukan jika anda ingin mengurangkan kolesterol dengan cepat. Banyak hasil penyelidikan telah menyimpulkan bahawa senaman, terutama senaman aerobik seperti berenang, berlari, dan berbasikal dapat meningkatkan kadar HDL dalam darah.

Untuk mengurangkan kolesterol, anda tidak perlu bersenam terlalu keras. Bersenam selama 30 minit sehari secara teratur sangat membantu menurunkan tahap kolesterol. Cuba pelbagai senaman supaya anda tidak merasa bosan dengan cepat.

2.Berhenti Merokok

Semua orang pasti tahu bahawa tabiat merokok akan membawa banyak masalah untuk kesihatan pada masa akan datang. Terdapat banyak bahaya dan kesan buruk merokok kepada tubuh manusia.Sekiranya anda mempunyai tabiat merokok, maka anda harus berhenti dengan segera kerana ternyata merokok juga akan menyebabkan seseorang mengalami kolesterol tinggi. Ini kerana merokok boleh merosakkan saluran darah dan juga mempercepat pembentukan plak oleh kolesterol dalam saluran darah.

Sekiranya terdapat pembentukan plak di dalam saluran darah, maka peredaran darah ke jantung akan terganggu dan ini akan menjadikan jantung tidak berfungsi dengan baik. Keadaan itu akan membawa kepada penyakit jantung.Ini menggangu cara menurunkan kolesterol anda.

3.Jadi Vegetarian

Paras LDL dalam darah biasanya meningkat kerana lemak tepu yang terdapat pada daging yang diproses, maka sudah tentu anda harus mengurangkan pengambilan daging merah. Sekiranya anda sudah mempunyai paras kolesterol yang tinggi, maka adalah idea yang baik untuk beralih kepada vegetarian dan mengambil banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang disebutkan di atas.Satu kajian yang dilakukan oleh Resnicow dan rakan-rakan telah menunjukkan bahawa menjadi vegetarian akan sangat bermanfaat untuk cara menurunkan kolesterol dan juga trigliserida dalam saluran darah.

4.Hindari Stress

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh menyebabkan paras kolesterol darah melambung? Ya, banyak hasil penyelidikan menyimpulkan bahawa tekanan menyumbang sangat kepada peningkatan kadar kolesterol. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Kronik menyimpulkan bahawa pelajar mengalami tahap kolesterol yang tinggi dalam tempoh ujian berbanding hari biasa.

Di samping itu, terdapat juga kajian yang dijalankan oleh P.Tertlake dan rakan-rakannya yang menyimpulkan bahawa tekanan boleh meningkatkan tahap kolesterol darah sehingga 10%.Oleh itu, sebanyak mungkin menghindari tekanan yang berlebihan. Apabila anda mengalami tekanan, rehatkan minda anda seketika dan lakukan perkara-perkara yang anda suka dan bermeditasi. Di samping itu, bersenam juga sangat berguna untuk menangkis tekanan.

5.Cukupkan Tidur

Perkara-perkara remeh seperti memberi perhatian kepada masa tidur juga ternyata sangat berguna untuk cara menurunkan kolesterol. Seperti yang dilaporkan oleh Healthline, masa tidur yang terlalu pendek atau terlalu lama akan meningkatkan pengeluaran trigliserida dan juga akan mengurangkan pengeluaran HDL dalam darah.Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cardiovascular Nursing menyimpulkan bahawa tidur kurang daripada enam jam akan meningkatkan risiko penyakit jantung seseorang.

Oleh itu, kurangkan kebiasaan berjaga hingga larut malam. Dengan masa tidur yang cukup (sekurang-kurangnya 7 jam sehari), tahap kolesterol dalam darah akan dikekalkan dan dapat mengelakkan pelbagai jenis penyakit berbahaya di masa akan datang.

 

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *