kolesterol tinggi

Tanda tanda Ganjil Penyakit Kolesterol

Apabila bercakap mengenai kolesterol, ramai yang beranggapan mereka yang berbadan gemuk saja yang akan berhadapan masalah ini. Sebenarnya kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah tidak bergantung pada saiz badan seseorang.

Maka tidak pelik jika miliki badan kurus tetapi mempunyai masalah kolesterol. Oleh itu, anda perlu peka terhadap gejala-gejala kolesterol agar dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol dalam darah anda.

  1. MATI DERIA RASA

kolesterol

cara menurunkan kolesterol

Seorang wanita pernah mengeluh bahawa beberapa jari tangannya mengalami mati deria rasa, dan dirinya menganggap hal tersebut adalah tanda tingginya zat purin penyebab asam urat.

Tetapi, setelah berjumpa doktor, ternyata mati deria rasa tersebut adalah kesan sekaligus gejala kolesterol tinggi.

  1. CIRIT BIRIT

kolesterol

Dalam memetabolismekan lemak, tubuh mempunyai keupayaan menyerap pertiga keperluan kolesterol daripada makanan yang dimakan.

Secara semula jadi, hati dapat menghasilkan kolesterol sesuai dengan keperluan tubuh, tetapi pada keadaan tertentu hati tidak mampu mengenali keperluan tersebut sehingga mengalami masalah dalam memetabolismekan lemak.

Pada keadaan atau keadaan di mana tubuh tidak mampu memetabolismekan lemak secara sempurna, akan berpotensi menimbulkan masalah dalam sistem pencernaan dan penyerapan, sehingga gejala cirit-birit yang berlebihan merupakan salah satu kesannya.

3. LESU DISERTAI MIGRAIN

kolesterol

Meski bukan gejala yang pasti berlaku, tetapi jika dilihat dari pencetus iaitu terganggunnya proses metabolisme lemak tentu juga memberi kesan pada sistem pencernaan.

Makanan yang dimakan tidak berjaya dicerna dengan baik sehingga terkumpul pada saluran pencernaan.

Rasa kenyang yang timbul akan menghantar isyarat pada otak untuk tidak menambah pengambilan dari luar, sehingga muncul lesu dan bahkan disertai migrain kerana sebetulnya tubuh dalam keadaan kekurangan tenaga.

4. MENGGANGGU OTAK, MENGUNDANG EMOSI, DAN PENURUNAN KEMAMPUAN MEMORI

kolesterol

Otak adalah bahagian tubuh yang menjadi tempat simpanan kolestrol paling banyak, kira-kira 25%. Oleh sebab itu, tidak bersungguhnya proses metabolisme lemak membuat pengeluaran kolestrol darah terganggu.

Apabila kadar kolestrol LDL lebih tinggi daripada kolesterol HDL, otak akan menerima kesan seperti berkurangnya daya ingat, mudah emosi, dan mencetuskan penyakit Alzeimer beserta penyakit neurologi lain.

5. PERUT KEMBUNG

kolesterol

Kerana berlaku masalah ketika mencerna makanan dan memetabolisme lemak, saluran pencernaan akan menyimpan kelebihan gas yang terbantut pada saluran usus yang mengarah ke kawasan perut.

Dari situlah awal mula timbul masalah seperti perut atau dada kembung.

6. KELEBIHAN BERAT BADAN

kolesterol

Selain gas, tentu lemak juga ikut terkumpul di kawasan perut sebagai kesan sampingan dari gangguan metabolisme lemak.

Dengan begitu, berat badan akan meningkat dan mengakibatkan kegemukan kerana sel-sel lemak semakin banyak, bahkan berpotensi terhadap obesiti.

7. JANTUNG TERASA SAKIT ATAU MENGALAMI PALPITASI (BERDEBAR-DEBAR)

kolesterol

Berlebihnya kolestrol akan menghambat peredaran darah kerana terjadi penyempitan pembuluh darah pada bahagian badan yang mempunyai kolestrol tinggi.

Kerana aktiviti tersebut akan memberikan isyarat ke jantung untuk bekerja mengepam darah lebih keras agar mengalir secara normal.

Kesan sampingan yang dirasakan oleh pesakit adalah rasa sakit di jantung dan terkadang merasa berdebar-debar seperti orang panik.

8. MUNCUL LEBAM PADA BAHAGIAN BADAN

kolesterol

Keadaan dimana terjadi penumpukan lemak mengakibatkan terbentuknya ketulan yang terletak di antara otot dan kulit yang secara perubatan mendapat sebutan lipoma.

Ketulan ini biasanya muncul di daerah leher, tangan, perut, dan kaki dengan bentuk kecil dan lembut, berdiameter kira-kira satu inci, dan pusat tumor di bawah kulit.

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *