Syabas! Malaysia Pemenang Penyakit Kencing Manis TERTINGGI di ASIA

Menurut kajian “Kesedaran Diabetes Asia” oleh Sun Life Financial, kencing manis menyebabkan jumlah jangka hayat warga Malaysia berkurangan 18 tahun.

Kajian turut menunjukkan Malaysia mendahului jumlah pesakit yang mengidap penyakit kencing manis teramai di Asia diikuti Hong Kong dan Filipina. 

cara menurunkan kolesterol

kencing manis

Ia meletakkan kes kencing manis di Malaysia pada 17.9 peratus, diikuti Hong Kong 9.6 peratus dan Filipina 6.9 peratus. Bukan itu sahaja, Kajian juga mendedahkan 42 peratus wanita di lima negara Asia tidak mengetahui bahawa wanita mengandung mempunyai lebih risiko kencing manis.

Kencing manis atau diabetes adalah satu sindrom atau penyakit akibat dari kekurangan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin. Insulin ialah sejenis hormon yang dikeluarkan oleh organ pankreas yang terletak di belakang perut.

Di dalam perut manusia, makanan yang dimakan akan ditukarkan menjadi glukos, kemudian diserap ke dalam saluran darah untuk digunakan oleh badan kita bagi mengeluarkan tenaga. Glukos adalah sumber tenaga yang utama. Bagi orang normal, insulin membantu glukosa darah memasuki sel badan manusia dan menukarnya menjadi tenaga.

Faktor penyebab kencing manis – Insulin tidak berfungsi atau tidak berkesan

Faktor penyebab kencing manis adalah organ pankreas pesakit kencing manis tidak mengeluarkan insulin secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan.

Ini menyebabkan glukos tidak dapat masuk ke dalam sel badan yang sepatutnya bertukar kepada tenaga. Maka, ianya (glukos) terkumpul di dalam darah yang kemudiannya menyebabkan paras glukos menjadi tinggi sehingga melimpah ke air kencing.

Jenis-jenis kencing manis

Kencing manis jenis 1:

Kencing manis yang bergantung kepada insulin. Biasanya ia terjadi dikalangan kanak-kanak atau remaja. Hanya boleh dikawal dengan suntikan insulin, kawalan pemakanan dan senaman.

Kencing manis jenis 2:

Diabetes yang tidak bergantung kepada insulin, selalu berlaku di kalangan orang dewasa (35 tahun ke atas) dan individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Kencing manis jenis 2 ini boleh dikawal dengan kawalan pemakanan dan senaman atau gabungan pemakanan, senaman dan ubatan.

Kebiasaannya, penghidap kencing manis ini mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kencing manis. Sebagai contoh jika ibu, bapa, datuk atau nenek menghidapi penyakit kencing manis, kebarangkalian anak-anak dan cucu-cucu mereka juga akan menghidapi kencing manis adalah tinggi.

Tanda-tanda penyakit kencing  manis:

Setiap pesakit kencing manis akan mengalami tanda-tanda dan gejala yang berlainan. Antara tanda-tanda awal penyakit kencing  manis yang biasa dialami adalah:

 • Mudah haus atau dahaga
 • Cepat letih
 • Penurunan berat secara mendadak
 • Penglihatan menjadi kabur
 • Otot menjadi lemah
 • Gatal-gatal di kawasan kemaluan
 • Luka lambat sembuh
 • Kencing yang kerap
 • Lidah kering
 • Nafas berbau manis
 • Selera makan bertambah

Namun begitu, ada juga pesakit kencing manis tidak mempunyai tanda-tanda awal seperti yang di atas. Dalam erti kata lain, anda juga boleh menghidap penyakit ini tanpa sebarang tanda-tanda. Sebaiknya, anda tidak bergantung pada tanda-tanda awal dan dinasihatkan supaya anda menjalakan ujian di klinik kesihatan berhampiran.

Rawatan penyakit kencing  manis

 • Amalkan pemakanan diet yang baik
 • Senaman secara serdahana setiap hari
 • Mengambil ubatan atau insulin (atas arahan doktor sahaja)
cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *