10 Makanan Penurun Kolesterol Terbaik Yang Anda Boleh Amalkan

 

  • Kentang

10 makanan penurun kolesterol

cara menurunkan kolesterol

10 makanan penurun kolesterol terbaik yang pertama adalah kentang.Tidak ada alasan untuk menolak kentang kerana ia baik untuk jantung anda. Ia kaya dengan kalium yang boleh membantu menurunkan tekanan darah. Kentang kaya dengan serat dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

 

 

 

  • Buah-Buahan sitrus

10 makanan penurun kolesterol

 


10 makanan penurun kolesterol terbaik yang kedua adalah buah-bauhan sitrus.Satu kajian mendapati bahawa wanita yang mengambil sejumlah flavonoid yang tinggi dalam buah oren dan limau gedang mempunyai risiko 19 peratus lebih rendah untuk mendapat penyakit strok iskemia (yang disebabkan oleh segumpal darah) daripada wanita yang tidak mendapatkan sebanyak sebatian ini. Buah-buahan sitrus juga sama tinggi dengan vitamin C dan dapat menghindarkan daripada penyakit jantung.

 

 

  • Coklat gelap

10 makanan penurun kolesterol

 

           10 makanan penurun kolesterol terbaik seterusnya adalah coklat gelap.Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa coklat gelap boleh memberi manfaat kepada jantung anda, termasuk kajian pada tahun 2012 yang mendapati bahawa pengambilan coklat setiap hari boleh mengurangkan serangan jantung dan strok nonfatal. Penemuan ini hanya menggunakan coklat gelap yang terdiri sekurang-kurangnya 60-70 peratus koko. Coklat gelap mengandungi flavonoid yang dipanggil polifenol dan boleh membantu masalah tekanan darah, pembekuan, dan keradangan.

 

 

  • Avokado

 

10 makanan penurun kolesterol

             Ada tanggapan bahawa Avocado adalah buah yang kaya dengan lemak sehingga ramai yang                           menjauhinya kerana takut gemuk atau menderita kolesterol tinggi. Benarkah demikian?Avocado memang mengandungi banyak lemak, bahkan sampai 16 persen. Namun lemak dalam avocado adalah lemak tak tepu tunggal,

 

              Jadi ianya menyihatkan, kerana lemak ini dapat membantu meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kadar kolestrol jahat (LDL). Avocado juga mengandungi beta-sitosterol sejenis lemak nabati yang juga menyihatkan, kerana dapat mengurangkan jumlah kolesterol yang diserap dari makanan.Nikmatilah avocado dengan cara yang sihat, contohnya sebagai jus, namun jangan mencampurkannya dengan terlalu banyak gula.

 

 

  • Buah Zaitun

 

10 makanan penurun kolesterol

             Buah Zaitun antara 10 makanan penurun kolesterol terbaik kerana buah zaitun kaya dengan kandungan zat anti oksidan (hydroxytyrosol) yang bermanfaat menurunkan kadar kolestrol dalam darah namun tidak mengurangi kadar kolesterol baik dalam tubuh (HDL).

              Buah ini juga memberi effect baik terhadap kesihatan jantung kerana mengandungi lemak tak tepu tunggal dan vitamin E yang dapat meningkatkan kadar kolesterol baik.

              Untuk mendapatkan manfaat yang maksimum, kita boleh mengambil campuran 2 sudu minyak zaitun dan buah zaitun yang dicampurkan pada salad.

 

 

  • Sayur-sayuran Hijau

10 makanan penurun kolesterol

             Salah satu makanan yang sihat untuk dimakan ialah sayur-sayuran. Sayur-sayuran hijau adalah apa yang selalu digunakan ibu-ibu apabila ingin menyediakan makanan yang berkhasiat untuk anak-anak mereka. Kebanyakan daripada kita pasti pernah dipaksa untuk menghabiskan sayur-sayuran dalam pinggan oleh ibu masing-masing. Tetapi inilah penjelasan mengenai mengapa kita perlu mendengar. Pengambilan tinggi sayur-sayuran ini dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Bayam juga sangat tinggi dalam antioksidan, terutamanya apabila ia tidak dibakar, dikukus atau direbus ringan. Ia juga merupakan sumber vitamin A, B-6, C, E dan K, dan selenium, niasin, zink, fosforus, tembaga, asid folik, kalium, kalsium, mangan, betaine dan besi. Sayur-syuran penuh dengan kebaikan vitamin dan mineral.

 

 

  • Minyak Ikan

 

10 makanan penurun kolesterol

              Salah satu sumber protein paling sihat adalah ikan. Beberapa contoh ikan yang baik untuk dimakan ialah salmon, trout, makarel, herring, sardin, dan ikan bilis. Jenis ikan ini mempunyai minyak dalam tisu mereka dan sekitar usus mereka. Mereka mempunyai ferus tanpa lemak yang mengandungi 30 peratus minyak, lebih khusus, asid lemak omega-3. Ini adalah minyak yang dikenali untuk memberikan manfaat yang luar biasa untuk fungsi jantung dan sistem saraf. Ikan ini juga kaya dengan vitamin A dan D dan mereka baik untuk orang yang mempunyai masalah keradangan.

 

 

  • Ayam

 

10 makanan penurun kolesterol

              Selain itu, ayam juga merupakan 10 makanan penurun kolesterol, satu sumber protein yang paling biasa dan hebat adalah ayam, dada ayam, lebih khusus adalah kurus, dan ia boleh dimasak dalam pelbagai cara dan ia sangat baik. Jangan lupa tentang telur ayam yang rendah hati, ia adalah salah satu makanan yang paling tidak menentu di dunia, kaya dengan protein dan ia membantu kita menurunkan berat badan. Telur mengandungi banyak vitamin, dan B-2, B-12 yang sangat penting untuk tenaga dan sel darah merah, ia juga merupakan sumber yang sangat baik untuk asid amino dan penting untuk merangsang sintesis protein otot. Inilah sebab mengapa ayam yang rendah lemak adalah salah satu daripada 10 makanan paling sihat untuk dimakan.

 

 

  • Lemon

10 makanan penurun kolesterol

 

             Lemon adalah satu buah yang mengandungi vitamin C yang tinggi. Dalam 1 cawan jus lemon segar memiliki 94 miligram; 1 cawan lemon mentah mengandung 112 miligram vitamin C.

             Vitamin C dalam lemon akan mengurangkan produksi apo-B iaitu sejenis zat yang membuat bertambahnya kolesterol dalam darah. Dalam buah lemon juga terkandung antioksidan yang bertindak mengurangi oksidan LDL.

 

 

  • Tomato

 

10 makanan penurun kolesterol

             10 makanan penurun kolesterol yang terakhir adalah tomato.Tomata terkenal memiliki banyak kandungan likopen yang  berperanan menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL). Kita boleh menikmati tomato serta memperoleh kebaikannya dengan cara dimakan segar, dibuat jus, atau dimakan dalam bentuk sup.

 Dan tahukah Anda, bahawa tomato juga boleh menjadi makanan penyembuh ulcer yang kronik.

cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *