KOLESTEROL TINGGI DI BULAN RAMADHAN?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pada bulan Ramadan, umat Islam yang berpuasa boleh menurunkan tahap kolesterol tinggi mereka dengan baik. Puasa boleh membantu menurunkan kolesterol dalam darah. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mengadu tentang kolesterol tinggi yang mereka alami di bulan Ramadhan.

Bolehkan tahap kolesterol seseorang naik mendadak pada bulan puasa? Apakah puncanya dan bagaimanakah cara mencegahnya? Anda boleh lihat keterangan di bawah.

cara menurunkan kolesterol

Faktor kenaikan kadar kolesterol semasa puasa

Berpuasa di bulan Ramadan bukan bermakna anda bebas daripada masalah kolesterol. Ini kerana, tiga perkara di bawah menjadi punca kenaikan kadar kolesterol semasa puasa.

1. Tidak menjaga pola pemakanan

Kesilapan terbesar orang yang berisiko kadar kolesterol tinggi dalah kerana tidak menjaga pola pemakanan secara sihat selama sebulan berpuasa. Selepas menahan lapas dan dahaga sepanjang hari, kebanyakan orang menjadi tidak terkawal ketika sahur dan berbuka. Terdapat juga pemahaman yang salah, iaitu kerana sepanjang hari tidak makan apa-apa makanan yang dapat meningkatkan tahap kolesterol, maka apabila berbuka anda bebas memakan makanan dengan kadar kolesterol tinggi.

Walaupun seharian berpuasa, anda tidak disarankan untuk memakan makanan yang mempunyai kolesterol tinggi. Jadi anda harus menjaga pola pemakanan rendah kolesterol walaupun seharian tidak makan apa-apa.

Menurut kajian pakar dari University of Chicago Department of Radiation and Cellular Oncology, makan sebiji telur sahaja sudah boleh membuatkan kadar kolesterol naik mendadak. Apatah lagi jika anda berbuka dengan hidangan berlemak dan bersantan yang sangat tinggi kolesterolnya.

2. Sindrom metabolik

kolesterol tinggi

Sindrom metabolik adalah sekumpulan keadaan perubatan yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Keadaan yang dimaksudkan termasuk berat badan berlebihan (terutama di pinggang dan perut), gula dalam darah tinggi, tekanan darah tinggi, serta kadar trigliserida tinggi. Tiga keaddan ini boleh berlaku semasa berpuasa, terutama jika seharian perut kosong sepanjang hari tiba-tiba dipenuhi dengan pelbagai makanan tidak sihat ketika berbuka.

Misalnya, berbuka dengan hidangan manis, diteruskan dengan hidangan berlemak untuk mkana malam. Anda juga berisiko mengalami sindrom metabolik. Sindrom ini mengakibatkan kenaikan kadar kolesterol jahat (LDL) dalma darah.

3. Kekurangan taurin

kolesterol tinggi

Taurin merupakan jenis asid amino yang berfungsi untuk mengawal kadar kolesterol jahat dalam darah dan hati. Ketika puasa, anda mungkin kekurangan taurin. Taurin boleh didapatkan daripada zat besi dan vitamin A. Sumber makanan yang tinggi taurin antara sayuran lain seperti bayam, brokoli, dan cendawan.  

Disebabkan sepanjang hari anda tidak makan apa-apa makanan yang mengandungi nutrisi zat besi dan vitamin A, tubuh mengalami kekurangan taurin dan kadar kolesterol sukar dikawal.

Mencegah peningkatan kadar kolesterol semasa puasa

  • Anda memerlukan strategi yang tepat untuk mencegah kolesterol meningkat semasa puasa. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan kadar kolestrol naik mendadak.
  • Sahur dan berbuka dengan pola pemakanan rendah kolesterol dan rendah gula.
  • Ambil ubat penurun kolesterol (misalnya statin) pada waktu malam.
  • Perbanyak memakan makanan yang boleh membantu mengawal kadar kolesterol ketika sahur dan berbuka, misalnya oatmeal dan ikan salmon.
  • Tetapkan rutin bersenan semasa puasa.
  • Menjaga saiz hidangan makanan semasa sahur dan berbuka.
  • Jika anda berlebihan berat badan atau obesiti, cuba kawal berat badan semasa puasa.
  • Selain itu,berjimat cermat ketika membeli juadah dibazar Ramadhan juga boleh mengawal kolesterol tinggi anda.
kolesterol tinggi
cara menurunkan kolesterol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *